22 januari 2022

Een silent disco organiseren? Zo werkt het!

4 min read
silent disco

Wil je een silent disco organiseren, maar weet je nog niet hoe dit precies werkt? Het is belangrijk om vooraf te weten wat het is en hoe het werkt. Zo weet je precies hoe je een gave silent disco party geeft. Wij vertellen jou hier gauw meer over!

Wat is silent disco?

Een silent disco is een disco zonder al te veel lawaai. Iedereen heeft een draadloze koptelefoon op, waar de muziek wordt afgespeeld. Dit kan gedaan worden door meerdere DJ’s (maximaal drie), waardoor je zelf kan bepalen naar welke DJ je het liefst wilt luisteren. Als je van kanaal switcht verandert de kleur van het licht op de koptelefoon.  Zo kan je precies zien wie naar welk kanaal luistert en of je dus naar hetzelfde kanaal luistert. Dit geeft een leuk effect, omdat de één dus heel andere muziek kan luisteren dan de ander. Zo staat de één te springen en de ander rustig heen en weer te bewegen. Voor de DJ’s kan dit ook als een soort strijd gezien worden. Welke DJ kan de meeste mensen naar zijn muziek laten luisteren?

Naast het wisselen van de kanalen kan je op de koptelefoon ook het volume van de muziek aanpassen. Als je dan graag tegen elkaar wilt praten kan je beide rustig je geluid wat zachter zetten, zodat je alsnog kan genieten van de muziek, maar elkaar nog wel kan verstaan. Op die manier hoef je niet de koptelefoon af te zetten om elkaar te kunnen verstaan. Ook heb je nu zelf in de hand hoe schadelijk een feestje voor je gehoor zal zijn, omdat je het volume zelf kan bepalen. 

De voordelen ervan


Een silent disco zorgt voor weinig geluidsoverlast, omdat de muziek door de koptelefoons gaat. Toch is een silent disco niet een stil evenement. Iedereen zingt namelijk gezellig mee met de muziek of probeert tegen elkaar te praten hoe harder zij de koptelefoon hebben staan hoe meer geluid ze ook zelf zullen maken. Dit is dan ook erg grappig om te horen omdat er met verschillende liedjes tegelijk wordt meegezongen. 

Toch voorkom je met een silent disco wel veel geluidsoverlast klachten, doordat de muziek niet door dreunt naar buiten. Als je graag een huisfeestje wilt geven, maar de buren nog wel te vriend wilt houden is dit een perfecte oplossing. Ook kan je eventueel kiezen voor een silent disco met de buren, zodat zij ook heerlijk mee kunnen genieten en anders in een club of ergens anders. In principe kan een silent disco overal gehouden worden, dus kan je volledig zelf bepalen waar je je party houdt. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld weet dat de buren er last van hebben of je meer vrijheid wilt.

Hoe werkt silent disco?


De koptelefoon heeft verschillende functies. Zo kan je bepalen naar welke muziek je wilt luisteren door het kanaal aan te passen en kan je zelf bepalen hoe hard de muziek moet staan voor jou. Naast deze twee knoppen is er ook nog een AAN/UIT schakelaar aanwezig die je moet indrukken wanneer je de koptelefoon krijgt, zodat de koptelefoon ook daadwerkelijk werkt. Als je dan weer naar huis gaat kan het weer uit.

De koptelefoon zelf zit over de gehele oorschelp. Zo hoor je goed de muziek en ben je totaal afgezonderd. Om het zo comfortabel mogelijk te maken is de grootte van de hoofdband verstelbaar en past het dus bij iedereen goed. Ook is de koptelefoon opvouwbaar, wat handig is met opbergen als je er veel nodig hebt voor jouw evenement. De koptelefoon werkt minimaal 8 uur lang op een volle batterij, dus genoeg tijd voor een feestje. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat je te ver van de DJ staat om bereik te hebben, want de koptelefoon heeft tot minimaal 200 meter bereik van de DJ.

De kosten ervan


Het huren van een silent disco brengt verschillende kosten met zich mee. Je kan het huren zonder DJ’s en dus alleen de losse koptelefoons en de bijbehorende zenders. Dan ligt het er net aan hoeveel mensen je uitnodigt, maar voor een feest met 50 man en 3 verschillende zenders ben je al snel rond de 200 euro kwijt. Wil je een volledig uitgeruste silent disco huren met één DJ erbij, dan ben je al snel rond de 500 euro kwijt. Wil je echt 3 verschillende DJ’s en alles volledig uitgerust, dan ben je rond de 1000 euro kwijt voor de silent disco. Als je het graag voordelig houdt, moet je alleen de koptelefoons met zenders kopen en zelf een DJ regelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *